afwachtend beleid


afwachtend beleid 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

medische handelwijze die inhoudt dat een doorgaans ernstig zieke patiënt voorlopig niet behandeld wordt en het verdere ziekteverloop afgewacht wordt

Algemene voorbeelden


Het afwachtend beleid (expectatief beleid, wait-and-seebeleid, watch-and-waitbeleid) wordt toegepast bij (voornamelijk kwaadaardige) aandoeningen (zoals vormen van kanker) waarbij: - behandeling nog niet nodig is omdat de aandoening geen of te weinig klachten oplevert - de aandoening zodanig traag vordert dat behandeling (nog) niet zinvol is - behandeling de kwaliteit van leven sterker zou verminderen dan verbeteren (op langere termijn).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Afwachtend_beleid,

Medisch specialisten die zich hebben toegelegd op de oncologie, gaan bij terminale patiënten nauwelijks in op de mogelijkheid van een afwachtend beleid. Aan ongeveer de helft van alle patiënten vertellen zij helemaal niets over het afwachtend beleid, een kwart van de artsen wijdt er een enkele zin aan en eveneens een kwart vertelt iets meer over het afwachtend beleid. Dat stelt promovenda Nelleke Koedoot in haar proefschrift over het besluitvormingsproces rond de palliatieve chemotherapie.

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/afwachtend-beleid-zeldzaam-bij-kanker.htm,

De keuze voor actief afwachtend beleid in plaats van actieve behandeling blijkt bij mannen met een niet-agressieve, traaggroeiende vorm van prostaatkanker geen stress of angst op te leveren; hun fysiek welbevinden is zelfs vergelijkbaar met dat van mannen zonder kanker. Deze opmerkelijke bevindingen volgen uit het promotieonderzoek van dr. Lionne Venderbos, Erasmus MC te Rotterdam, waarop zij op 2 december 2015 promoveerde.

https://www.oncologie.nu/nieuws/geen-stress-met-actief-afwachtend-beleid-bij-prostaatkanker/,